Welkom bij

Wereldwinkel Amersfoort

Wereldwinkel Amersfoort.

van bakfiets tot heuse winkel

van werkgroep tot Vereniging

Rond 1985 kon je op een zaterdag in Amersfoort een bakfiets zien rondrijden van waaruit op de Varkensmarkt koffie verkocht werd. Vooral koffie, solidaridad koffie, ingekocht bij kleine boeren in Guatemala of Nicaragua. Kennelijk sloeg deze “promotie van ontwikkelingswerk” goed aan. Er werd verkocht en verkocht, men kreeg meer en meer sympathisanten. Ook het aantal vrijwilligers, dat zich op die manier wilde inzetten, nam flink toe. Op initiatief van Humanitas (afdeling Amersfoort) kwamen een paar gelijk gestemde groepen bij elkaar om te bezien of ze samen een echte winkel konden beginnen. Met medewerking van de gemeente kon in maart 1985 een echte Wereldwinkel geopend worden in de Asch van Wijckstraat. Een echte winkel die vijf dagen van de week open was. Binnen een jaar waren er 25 vrijwilligers die deze winkel wilden runnen.

Natuurlijk formuleerde de werkgroep Wereldwinkel zijn doelstellingen:

“Door middel van het verkopen van producten uit Derde Wereldlanden, die landen of groepen in ontwikkelingslanden te steunen, die streven naar een eerlijke verdeling van land, voedsel, inkomen en macht".

Tegelijk willen wij werken bij onszelf en anderen aan meer inzicht over de oorzaken van die ongelijke verdeling en bekijken, wat wij hier kunnen doen om die problemen van die onwaardige situatie te leren onderkennen en iets te kunnen bijdragen aan de oplossing hiervan”.

In december 1987 krijgt men te horen dat het winkelpand in de Asch van Wijckstraat gesloten moet worden, maar de gemeente verleent medewerking om een nieuw pand te vinden. Er wordt een heuse bouwcommissie gevormd. En gelukkig: op 15 oktober 1988 kan de Wereldwinkel verhuizen naar een pand aan de Leusderweg.

De eerste artikelen zijn meegenomen door missionarissen of zendelingen. Vanuit die hoek is SOS-wereldhandel ontstaan.

Een paar jaar later bestaat er een Mondiaal Platform, waarin meerdere organisaties vertegenwoordigd zijn: o.a. Novib, Amnesty, Milieudefensie en Vrouwen voor Vrede. Dit platform wordt gesteund door de gemeente die daarvoor een ambtenaar aanstelt. En er komt een subsidiefonds van de gemeente, het Afos.En de financiën in het begin? Voor de start van de winkel heeft Humanitas een lening verstrekt.

In 1988 wordt Max Havelaar hét keurmerk voor eerlijke koffie!

Al langere tijd was er behoefte aan meer structuur en bovendien wilden de vrijwilligers niet langer onder de paraplu van Humanitas. Men wilde van de werkgroep een zelfstandige vereniging maken. Op 11 december worden de definitieve statuten vastgesteld. Op 21 april 1992 houdt het nieuwe bestuur zijn eerste vergadering.

En er wordt uitgekeken naar een ander pand op een betere locatie!

Na het pand op de Leusderweg zijn we via een aantal jaren in de Grote Haag nu reeds 7 jaar in onze huidige winkel. Door het succes van de Wereldwinkel in Amersfoort zijn er „filialen‟ ontstaan: de Ontmoeting en de Inham. Hier worden tijdens inloopuren eveneens eerlijke producten verkocht.

 

Betaalmiddelen

U kunt bij ons betalen met de Wereldwinkel Cadeaubon en sinds kort ook met een VVV-Irischeque.

 

 

Bent u tevreden, vertel het anderen

 

 

Om u hierbij te helpen: druk op onderstaande afbeelding van Wugly.
Op deze onafhankelijke website kunt u zien wat anderen van onze winkel vinden. Tevens kunt u uw mening geven.


Koopzondagen

De wereldwinkel is elke zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.


Met korting kopen

Als regelmatige klant bij de Wereldwinkel Amersfoort kunt u profiteren van korting.
Bij elke aankoop van minimaal € 5,00 krijgt u een stempel op uw klantenkaart. Bij een aankoop van minimaal € 10,00 ontvangt u 2 stempels, enzovoort. Bij een volle kaart met 25 stempels ontvangt u een cadeaubon van € 5,00. Deze cadeaubon is bij elke Wereldwinkel in Nederland te gebruiken. Ook kunt u bij uw volgende aankoop in de Wereldwinkel Amersfoort direct € 5,00 korting ontvangen.

Het Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) geeft recht op 10% korting op het assortiment met uitzondering van boeken, cd's en voedsel.

Heb je wat tijd over? Wij kunnen wel wat hulp gebruiken

Momenteel is er behoefte aan bestuurders, automatiseringsmedewerkers, inkopers, PR-medewerkers, klusjesmensen of iemand met kennis van computernetwerken. Heb je slechts enkele uren per week de tijd of veel meer tijd, alles kan in overleg geregeld worden. Gepensioneerd? Ga niet achter de geraniums zitten, maar pak deze kans!
Kijk eens op het tabblad 'vacatures'. Staat hier niets van je gading bij, neem toch contact op.